Wiadomości

  • 13 kwietnia 2017
  • wyświetleń: 6252

Fromażeria KaiSERhof: deser inaczej - deska serów jako małe "co nie co"

Artykuł sponsorowany:

Deska prawdziwych serów to swego rodzaju arcydzieło- kulinarny obraz, posiadający różną teksturę, kolor i historię. Doskonała serowa deska powinna być ucztą zarówno dla oczu jak i dla podniebienia. Przekonają się o tym Państwo, odwiedzając Fromażerię KaiSERhof w Pszczynie przy ul. Rynek 22.

Fromażeria KaiSERhof - Pszczyna, ul. Rynek 22


Należy pamiętać, iż zawsze jest odpowiednia pora na jedzenie serów, a dlaczego? A no dlatego, że sery oczyszczają kubki smakowe i neutralizują smak produktów mięsnych, czyli przygotowują na przyjęcie innych smaków. Poza tym to doskonała propozycja na spędzenie czasu przy wspólnym stole ze znajomymi lub rodziną. Możemy być pewni, że przy takiej przystawce tematów do rozmów nie zabraknie.

Sery jako deser posiadają praktycznie same walory. Przede wszystkim są pyszne, są imponujące, pięknie wyglądają rozłożone na desce wraz z dodatkami i wbrew pozorom są szalenie łatwe do połączenia. Należy jedynie trzymać się podstawowych wytycznych aby stworzyć swoje niewielkie, przepyszne serowe arcydzieło.

Fromażeria KaiSERhof - Pszczyna, ul. Rynek 22
Fromażeria KaiSERhof - Pszczyna, ul. Rynek 22


Podstawową wskazówką to wybór odpowiednich rodzajów serów. Muszą oczywiście różnić się smakiem, teksturą, wiekiem i kolorem. Od łagodnego do ostrego, od miękkiego do twardego od świeżego do dojrzałego. Kombinacje są nieograniczone! Różnorodność tak jak w przypadku kolorów na obrazie - oto tajemnica sukcesu. Oczywiście doświadczeni koneserzy i smakosze mogą komponować swoje arcydzieło, np. rodzajami mleka bądź krajem pochodzenia, ale to już wyższa szkoła jazdy. Upraszczając, stwórzmy razem pierwszą podstawową deskę serów.

Wybierzmy do pięciu podstawowych rodzajów sera np. żółta gouda lub edam, kozi wędzony, twardszy ser górski, pleśniowy typu Brie i najbardziej intensywny z przerostem zielonej lub niebieskiej pleśni np. typu gorgonzola. Ser najlepiej widoczny jest na neutralnej powierzchni, tak więc do jego podania idealna będzie deska drewniana, marmurowa bądź z kamienia łupkowego. Układając sery dobrze jest zachować między nimi odstęp, aby smaki nie mieszały się ze sobą. Sery najlepiej smakują gdy są podawane w temperaturze pokojowej, należy więc pamiętać o wyjęciu ich na ok godzinę przed podaniem na stół.

Fromażeria KaiSERhof - Pszczyna, ul. Rynek 22
Fromażeria KaiSERhof - Pszczyna, ul. Rynek 22


Doskonałym pomysłem jest oznaczenie każdego rodzaju tak, aby goście wiedzieli co degustują. Kluczowym elementem serowego dzieła są dodatki. Zawsze idealne będą świeże owoce takie jak gruszki, figi czy winogrona, orzechy, bakalie czy świeże pieczywo. Konfitury lub chutneye to swoista "kropka nad i" w serowym arcydziele. Jeśli chodzi o ułożenie- tutaj konwencja jest własna, to ma być nasze osobiste niewielkie arcydzieło. Na koniec należy pamiętać aby taką deskę podawać po daniu głównym, przed słodkim deserem lub po prostu jako wykwintny i wyszukany deser wraz z lampką idealnie pasującego winnego napoju.

Fromażeria KaiSERhof mieści się w kamienicy przy ul. Rynek 22 w Pszczynie, naprzeciwko Muzeum Zamkowego.

Lokalizacja:





Godziny otwarcia:
  • poniedziałek - piątek: 9.00 - 19.00
  • sobota: 9.00 - 17.00
  • niedziela: nieczynne (za wyjątkiem dni gdy odbywają się imprezy miejskie na rynku).


Fanpage: https://www.facebook.com/fromazeriakaiserhof

Kaiserhof

43-200 Pszczyna
ul. ul. Rynek 22

tel. 575977811
tel. 537677817

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Fromażeria KaiSERhof" podaj