pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie pless.pl

medium nr 1 w Pszczynie

Wiadomości

  • 12 grudnia 2018
  • 17 grudnia 2018
  • wyświetleń: 12297

[ZDJĘCIA] Na pszczyńskim rynku serwowano tradycyjną zupę wigilijną

Mieszkańcy powiatu na pszczyńskim rynku częstowali się pyszną, strażacką Zupą Wigilijną oraz świątecznymi potrawami serwowanymi przez restauratorów.

Zupa Wigilijna - 16.12.2018 · fot.


80 kg pieczarek, 40 kg mięsa, 20 kg ziemniaków, 25 kg włoszczyzny i 20 litrów śmietany - to składniki, z których strażacy z OSP Pszczyna ugotowali kocioł pysznej zupy pieczarkowej. Zupą można było poczęstować się na miejscu, ale też zabrać do domu we własnym naczyniu.

- Strażacy przygotowali 300 litrów gorącego, pożywnego posiłku. Zupa bardzo wszystkim smakowała i zaledwie po dwóch godzinach nalewano ostatnią porcję - mówi starosta Barbara Bandoła, która z zastępcą burmistrza, Barbarą Sopot-Zembok przyłączyła się do nalewania zupy.

Zupa Wigilijna - 16.12.2018 · fot.


Namiot na pszczyńskim rynku odwiedziły tłumy mieszkańców, którzy mogli skosztować nie tylko strażackiej pieczarkowej, ale też innych świątecznych potraw, serwowanych przez pszczyńskich restauratorów z Punktu "G"astronomicznego Bistro&Bar, Patio Con Gusto, Karczmy Kuban, Restauracji Zacisze, RiM s.c. Rarytasy i Maszkiety oraz Książęcej Bażantarni. Można było się częstować pierogami na wiele sposobów - m.in. z kapustą i grzybami, ruskimi, krokietami, barszczem z uszkami, rybą z warzywami czy łazankami.

Organizatorami Zupy Wigilijnej były: Starostwo Powiatowe w Pszczynie, Urząd Miejski w Pszczynie oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Pszczynie. Partnerzy akcji to: Zakłady Mięsne Henryk Kania, Producent Marchwi Dzida Produkt, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Pszczynie, Piekarnia Nowak z Brzeźc oraz Uprawa Pieczarek "Świerkot".

ab, BM / pless.pl, źródło: Powiat

REKLAMA

REKLAMA

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.