REKLAMA WYBORCZA

Wiadomości

  • 30 kwietnia 2019
  • wyświetleń: 1960

Toster, czyli sposób na szybkie i smaczne śniadanie na ciepło

Materiał partnera:

Ciepłe i szybkie śniadanie w kilka minut? Tak, to możliwe, jeśli polubimy tosty. Sprawdzamy, jak wybrać dobry toster i z czym można jeść opiekane pieczywo.

Toster, czyli sposób na szybkie śniadanie


Zalety przygotowywania tostów na śniadanie



Śniadanie nie bez powodu nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia. Od tego, jak zaczniemy dzień, zależy, jaki on będzie. Dobrze skomponowane, pełne witamin i minerałów śniadanie powinno być podstawą każdej diety. Niestety, praktyka pokazuje, że nie jest tak różowo. Śniadanie często jemy w pośpiechu, chwytając do ręki cokolwiek, co można zjeść na surowo, lub nie jemy go wcale, ograniczając poranny posiłek do wypicia kawy. Powodem takiego zachowania najczęściej jest brak czasu. I tu właśnie naprzeciw naszym potrzebom wychodzą tosty. Ich przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Produkty, które wymagają pokrojenia, możemy przygotować wieczorem i przechować w lodówce w zamkniętym pojemniku na żywność. Poranne przygotowanie tostów zajmie maksymalnie dziesięć minut. W tym czasie możemy przygotować kawę. Panowie mają kilka cennych minut na golenie. Niebagatelne znaczenie, zwłaszcza w zimie, ma fakt, że tosty są ciepłym posiłkiem.

Tosty na śniadanie - z czym je przygotować



Tradycyjny tost to po prostu opieczona na ciepło kromka chleba, na którą można położyć wędlinę, ser, dodatki, lub wzorem Amerykanów, posmarować ciepłego tosta dżemem. Jednak w Polsce tostami nazywamy także kanapki na ciepło, które przygotowujemy w opiekaczu. W jednym i drugim przypadku do ich przygotowania używamy pieczywa tostowego. Opiekane kanapki i tosty różnią się przede wszystkim tym, że kanapka jest opiekana razem z dodatkami, więc jest w całości ciepła, a nawet gorąca. Taka gorąca kanapka najczęściej kojarzy się z szynką i serem, ewentualnie z ananasem. Można ją urozmaicić, wkładając do środka również inne warzywa i owoce. Warunek jest jeden - nie mogą być za bardzo soczyste.

Zobacz: Opiekacz do kanapek i toster, czyli sposób na smaczne i szybkie śniadanie.

Na co zwrócić uwagę, wybierając toster



Toster, zgodnie z definicją, to urządzenie do opiekania samych kromek chleba, i na takich urządzeniach się skupimy. Wbrew pozorom nie wszystkie są jednakowe, różni je kilka istotnych cech, na których warto zwrócić uwagę przy zakupie:

  • regulacja czasu opiekania i mocy opiekacza - to funkcja, która pozwala przygotować dokładnie takie tosty, jakie lubimy. Dla jednych będą to gorące i mocno chrupiące kromki chleba, dla innych lekko przyrumienione i ciepłe,
  • moc tostera - im większa, tym szybciej opieczemy tostowe kromki. To nieistotne dla osób samotnych, które mogą poczekać dwie minuty dłużej, ale ważne w wieloosobowej rodzinie - przy pięciu osobach każda minuta jest cenna. W takim wypadku trzeba kupić toster o mocy przynajmniej 1000 W,
  • przystawka do bułek i rogali - to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy preferują na śniadanie ciepłe bułeczki, ale niechętnie biegają rano do piekarni. Za pomocą tostera można podgrzać pieczywo kupione np. poprzedniego dnia,
  • wkładki do wypiekania wzorów na tostach - to raczej gadżet niż potrzebna funkcja, ale przydaje się, gdy chcemy zachęcić do jedzenia dzieci,
  • automatyczne unoszenie opieczonych tostów - bardzo wygodna funkcja. Bezpośrednio po upieczeniu tosty są unoszone do góry, można je łatwo i bezpiecznie wyjąć i przygotować do jedzenia.


Duży wybór tosterów z różnorodnymi funkcjami znajdziemy na eldom.eu.

Tosty nie tylko na śniadanie



Chociaż przyjęło się, że tosty są posiłkiem typowo śniadaniowym, wcale nie musi tak być. Będą tak samo dobrze smakowały na podwieczorek lub kolację. Są idealną (bo szybką do przygotowania) przekąską w pracy.