Wiadomości

  • 5 stycznia 2019
  • wyświetleń: 3182

[ZDJĘCIA] Podsumowano cykl zajęć dla dzieci i młodzieży w skansenie

W okresie jesienno-zimowym w "Manufakturze zdrowia" pszczyńskiego skansenu - Zagrody Wsi Pszczyńskiej realizowano zadanie publiczne pod nazwą "Manufaktura zdrowia dla szkół i przedszkoli w Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej".

Podsumowano cykl zajęć dla dzieci i młodzieży w skansenie · fot. materiały prasowe


W ramach projektu odbyły się zajęcia ze świadomego odżywiania dla dzieci szkolnych i przedszkolnych. Celem zajęć było budowanie świadomości żywieniowej wśród młodych ludzi i wpajanie zdrowych nawyków żywieniowych ponieważ "Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał". Każde z zajęć składały się z dwóch części: teoretycznej, podczas której dzieciom zostały przedstawione zasady zdrowego, świadomego odżywiania oraz główni bohaterowie zajęć - produkty i ich właściwości oraz praktycznej, podczas której uczestnicy ubrani w piękne, naturalne haftowane fartuszki, uszyte w ramach projektu, wykonywali zdrowe wypieki.

Przeprowadzono zajęcia o tematyce jesienno-zimowo-świątecznej - każde bez użycia białego cukru i mąki pszennej. Głównymi bohaterami podczas warsztatów były takie produkty jak: gryka, amarantus, dynia, jagła, owies, tapioka, kasztany jadalne, bakalie suszone na słońcu bez dodatku substancji konserwujących (figi, daktyle, morele rodzynki, kokos, orzechy włoskie, macadamia, brazylijskie), ksylitol -cukier brzozowy, cukier trzcinowy, pełen minerałów cukier dark muscovado, miód gryczany, jajka od szczęśliwych kur, prawdziwe masło oraz przyprawy korzenne - niezwykle istotne w okresie jesienno-zimowym, z uwagi na właściwości antybakteryjne oraz ich niezwykły, świąteczny zapach tak lubiany i wyczekiwany przez wszystkich w miesiącu grudniu.

Po każdych zajęciach odbywała się wspólna degustacja wykonanych wypieków oraz dyskusja na temat nowych smaków i zapachów, jak również omówienie wrażeń smakowych. Podczas każdych warsztatów dzieci były podzielone na co najmniej dwie grupy, z których każda wykonywała wypieki o innym składzie, dzięki czemu degustacja była jeszcze ciekawsza. Mając na uwadze uczestników z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, wszystkie produkty używane do wypieków były starannie dobierane w taki sposób, aby wszyscy uczestnicy mogli spożywać wykonane smakołyki.

Dzieci z zainteresowaniem brały udział w zajęciach, chętnie poznając nowe smaki i zapachy. Dla większości uczestników wykorzystywane produkty nie były wcześniej znane, a udział w warsztatach pozwolił na poznanie nowych, wartościowych składników i zdrowych zamienników białego cukru i mąki pszennej, co jest bardzo wartościowe.

Zadanie Publiczne "Manufaktura zdrowia dla szkół i przedszkoli w Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej" jest współfinansowane przez Powiat Pszczyński.

ab / pless.pl

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Skansen" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Skansen

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Skansen" podaj